čtvrtek 23. srpna 2012

Jak začít s látkováním I.


Co všechno budete potřebovat k látkování?


Pokud  chcete začít s látkovým plínkami, je třeba si nejprve ujasnit, co všechno vlastně budete potřebovat. V tomhle článku najdete základní přehled všech zbytností a nezbytností. 

Věci, bez kterých se neobejdete
Plenky – druh záleží na vašich možnostech a preferencích, počet hlavně na tom, jak často budete prát a zda budete sušit v sušičce. Na 1 den potřebujete v průměru 8-10 plen (pro starší děti obvyke 6-7). Počet tedy vynásobte podle předpokládané frekvence praní a přidejte den na sušení. Já peru nejpozději za den a půl, protože víc plenek se mi nevejde do kyblíku, takže si i s rezervou vystačím s 25 plínkami. Čtvercovek potřebujete mnohem víc, obvykle se odhaduje 40-60 podle toho, zda používáte i vkládačky nebo ne.
Více o čtvercovkách a vícevrstvých plínkách si můžete přečíst tady, o kalhotkových plínkách a AIO tady
Vkládací plenky – zvyšují savost plen a tím prodlužují frekvenci přebalování. Prodávají se samostatně nebo spolu s kalhotkovými plenkami. U kvalitních kalhotkových plenek jsou součástí balení. Za vyšší cenu tedy dostanete komplet a nemusíte vkládačky dokupovat zvlášť. Jako vkládačku ale můžete použít prakticky cokoli – malé poskládané ručníčky nebo žínky, čtvercovky nebo vícevrstvé plenky, malé bambusové plenkové ubrousky 30x30cm... Snadno si tak dopomůžete stylem DIY. Potřeběný počet se liší podle věku a učůranosti dítka, nejde tedy snadno odhadnout. Je dobré mít do každé plenky jednu a pak vidět. 
Svrchní kalhotky – počet závisí na zvoleném plenkovacím systému. Pokud máte dobře padnoucí kalhotkové plínky, vystačíte s 2-3ks ve velikosti 4-9kg a 2ks ve velikosti 9-15 kg. Můžete zvolit i jednovelikostní svrchňáčky. Pokud chcete používat čtvercovky, potřebujete 4-5ks v každé velikosti a musí opravdu dobře sedět, aby držely plenku na místě.
Více o svrchních kalhotkách si můžete přečíst tady
POkud byste si chtěli udělat představu, jak by taková plenková výbava mohla vypadat, mrkněte třeba sem
Kýbl na použité plenky – můžete použít jakýkoli větší (min. 10 litrů) kbelík s víkem, závisí jen na vašem vkusu a kolik se vám chce investovat. Já mám obyč kyblík z Tesca, někdo si vystačí s kýblem od Primalexu, ale dají se koupit i speciální designové kýble určené přímo na plínky.
Prací prostředek – možností je zase spousta od prášků a gelů pro děti, přes všechny ekologické prací prostředky až po mýdlový sliz. Je lepší používat tekuté prací prostředky, protože neobsahují zeolity a další složky, které ulpívají v prádle, dráždí a podílí se na vzniku alergií. Určitě zvolte prostředek bez bělidel a optických zjasňovačů. jednak škodí přírodě a jednak vám seperou obrázky :)
Žlučové mýdlo – koupíte třeba v DM drogerii. Je ideální na přemáchnutí pokakaných plínek, aby na nich nezůstávaly fleky. Později ho použijete na odstraňování skvrn od mrkve, banánů, trávy a dalších lahůdek. Čím dřív se skvrna namydlí, tím pravděpodobněji se beze zbytku vypere
Ocet – používá se místo aviváže. Má desinfekční účinky a neutralizuje zbytky pracích prostředků v prádle. Nebojte se, ze suchého prádla není nijak cítit.

Další věci, které nejsou nutné, ale můžou vám látkování zpříjemnit
Jednorázové separační plenky – slouží k zachycení pevné části stoličky a tím usnadňují péči o plenky. Separačku jednoduše spláchnete a plenku namydlíte. levné separačky z drogerií a lékáren ale nejsou splachovatelné! Pro menší miminka jsou vhodnější separačky celulozové, pro starší viskózové, které zároveň udržují zadeček v suchu. Počurané separačky lze několikrát vyprat a použít opakovaně.  Prodávají se obvykle v balení po 200ks a je třeba si vyzkoušet, které vám budou vyhovovat. Někdo nepoužívá žádné :)  Dobře se osvědčily např. celulozové Popolini.
Pratelné separačky – jsou obvykle vyrobené z mikrofleece nebo pleteniny podobné Moiře (např. Stay Dry od Imse Vimse). Jejich hlavní funkcí je udržet zadeček dítěte hezky v suchu. Jsou ideální na noc a na všechny situace,kdy nemůžete nebo nechcete přebalovat po každém čůrání dítěte. Můžete si je vyrobit i doma z jakékoli tenké fleecové metráže. Výborně se osvědčily nejlevnější deky z IKEA. Fleece se netřepí, není tedy třeba ani obšívat. Pratelné separačky se nesmí prát v mýdlovém slizu, který obaluje vlákna a způsobuje, že separačka nepropouští vlhkost.
Snappi sponka – je zvláštní plastová sponka ve tvaru Y, která slouží k sepnutí plenky do kalhotkového skladu. Využijete ji se čtvercovkami a vícevrstvými plenkami a se všemi kalhotkovými plenkami bez zapínání. Jeda se hodí vždycky prostě pro případ „náhlého ztroskotání“.

Sůl na skvrny – biodegradabilní bělidlo, které vám pomůže s odstraněním skvrn. Prodávají ji mnozí výrobci plenek a ekodrogerie, levnější koupíte třeba v DM drogerii, nebo můžete koupit čistý perkarbonát sodný (hlavní složka soli na skvrny, ale třeba i Vanishe) přes internet. To vyjde nejlevněji. Přidává se v případě potřeby k pracímu prostředku, nebo ji můžete použít k namáčení prádla.

Desinfekce na plínky – hodí se zejména na bezpračkové akce nebo pokud chcete prát plínky na 40°C kvůli zachování barev. Osvědčený je Mio Fresh (k dostání v obchodech s látkovkami) a Sanytol.
Síťka do kýblu – usnadňuje manipulaci s plenkami při praní. Jednoduše vytáhnete síťku i s plenkami a všechno mrsknete do pračky. Je neocenitelná zejména při skladování plínek „na mokro“. Dají se koupit, ale většina látkařek je má ušité ze záclon. Moje síťa je nahoře stahovací na šňůrku a na boku má kapsu na zip, do které vkládám separačky, abych je nemusela lovit z těsnění ve dvířkách pračky.
Éterický olej – můžete přidat pár kapek k octu do posledního máchání. Prádlo tak bude při vyndavání z pračky krásně vonět. Nebo můžete kápnout kapičku zevnitř na víko kyblíku s plenkami a vůně překryje případný zápach z plínek. Výběr je obrovský. Mně se osvědčil tea tree do posledního máchání (má zároveň desinfekční účinky) a Litsea cubeba, která má tak úžasnou vůni, že je jí na plenky skoro škoda :) Používám ji tedy na běžné prádlo.
Pratelný pytel na plenky – je vynikající na ven a na cestování. Pytle jsou vyrobené ze stejného materiálu jako svrchní kalhotky. Jsou tedy stejně nepropustné a prodyšné a navíc opravdu krásné. Pytel spolehlivě udrží případný zápach uvnitř, takže se nemusíte bát žádného faux pas v MHD. Až dítko odroste, využijete ho třeba na mokré plavky.
Pratelné čistící ubrousky – jsou vyrobené z různých materiálů (flanel, plátno, bambusové froté nebo bambusový aksamit...). Nahrazují jednorázové čistící ubrousky, které obsahují koktejl různých chemikálií s mnohdy protichůdným účinkem a u většiny dětí zvyšují riziko vzniku opruzenin. Budete mít plně pod kontrolou, s jakými chemikáliemi přijde vaše děťátko do styku. Můžete je používat jen tak namočené ve vodě nebo si vyrobit speciální roztok a udělat si vlastní vlhčené ubrousky. Na to jsem já ale líná a tak je používám jen namočené. Používám je běžně i na ven, v případě potřeby je namočím vodou z lahve na pití,kterou s sebou stejně tahám všude. Jednorázové vlhčené ubrousky nemám ráda – vadí mi pocit ublemcaných rukou a z představy, že stejně ublemcaný je i Vojtův zadeček, mi taky není zrovna příjemně.

10 komentářů:

  1. Děkuji za srozumitelné vysvětlení o co jde:-) Mám doma připravené svrchní kalhotky různých barev a s nastavitelnou velikostí. Ale na čerstvé miminko zatím používám jednorázovky. Bojím se začít:-) Mám do nich froté vkládačky. Jen nevím jestli jedna bude stačit :-o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za málo :)
      Vůbec se nebojte a zkuste to, třeba jen na chvilku. Jestli jsou vkládačky dostatečně široké a dlouhé, aby ve svrchních kalhotkách necestovaly, bude to OK. No a jestli bude stačit jedna nebo bude třeba víc, to zjistíte praxí. Záleží, jak dlouho bude miminko plínku mít, jak dlouho bude po kojení... To je výhoda látkovek - můžete použít pokaždé jinou variantu přebalení podle toho, co zrovna potřebujete, a nemusí Vám být líto, že vyhazujete plenku, která je ještě vydržela.

      Vymazat
  2. Jituli, děkuji za bezva blog. Právê jsem ho objevila a jsem nadšená. Konečně jsem našla ucelené informace o mýdlovém slizu a látkování bez zbytečných canců. A to jsem ho ještě neprozkoumala celý, takže mě jistě čekají další příjemné překvapení. Po dvojčatech, se kterými jsem látkovala zcela minimálně, teď čekáme jen jeden kousek a ten už vyroste jako eko dítě :-)
    Hezký den
    Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Perfektni tohle je skvely blog Diky.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.