čtvrtek 27. července 2017

Vanilkové cupcakes

Do třetice recept na vanilkové cupcakes, protože mnozí mají prostě vanilkové nejraději (já to nejsem, ale pár takových v okolí mám a proto tohle těsto potřebuju mít v repertoáru).





Recept na vanilkové cupcakes



Na těsto:


1,5 hrnu hladké mouky (používám špaldovou z Lidlu), 3/4 lžičky jedlé sody, špetka soli, hrnek krystalového cukru, 50 g změklého másla, 1 celé vejce a 1 žloutek, půl kelímku zakysané smetany nebo tučnějšího jogurtu, 2 lžíce oleje, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1/3 a 1/2 hrnku vlažného mléka

Suché suroviny smíchám v misce, změklé máslo vyšlehám s cukrem do pěny, přidám žloutek a vejce. Pak k pěně jemně přimíchám smetanu (nebo jogurt) a vanilkový extrakt a po částech suché suroviny a mléko. Hotové těsto naliju do formiček vyložených papírovými košíčky a peču na 170°C cca 25 minut. Hotové muffinky je třeba vyndat hned, jakmile je špejle po vytažení suchá, a nepéci déle "pro jistotu". Jedině tak zůstanou hezky vláčné.

Cupcakes na fotce jsem zdobila krémem z mascarpone a tvarohu (recept najdete TADY), ale krásně by se k nim hodil i krém z mascarpone ochucený propasírovaným ovocem (třeba borůvky, maliny...) nebo (pokud méně osladíte) trochou domácí marmelády nebo sirupu.

Na ozdobu jsem použila hustší čokoládovou ganache a zdobila zdobičkou. Je to jednodušší, než by se dle názvu mohlo zdát. Proste jen ve vodní lázni rozpustíte kvalitní čokoládu a "zředíte" ji smetanou. Je třeba neředit moc, musí zůstat spíš hustší. Pokud by výsledná poleva byla tekutá, sice by se dalo zdobit lžičkou, ale na krému by se roztekla a nevytvořila stříkání. Výhoda oproti samotné rozpuštěné čokoládě je, že se s ní lépe pracuje a hlavně ztuhne, ale neztvrdne. takže se snadno krájí a ukusuje. A i po ztuhnutí zůstane krásně lesklá.

Příště ale nezapomenu dát nejprve čokoládu a až pak ovoce. Vypadá to mnohem líp.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.