neděle 7. února 2016

Mřížkový koláč s jahodovou marmeládou s rozmarýnem

V létě jsem zavařovala spoustu marmošek a na základě tipu od manželova kolegy jsem vyzkoušela i jahodou marmeládu s rozmarýnem. neskutečně luxusní záležitost :) Součástí doporučení bylo, že je skvělá na mřížkový koláč. Konečně na něj došlo :)

Koláč sem pekla k sobotní snídani. Umím si představit málo lepších způsobů, jak začít víkend, než nějakou skvělou snídaní. Tenhle koláč je rychlý, jednoduchý a a snídani jak dělaný. Akorát na příště raději péct už večer předem a ne až ráno. Marmeláda ztuhne a chutě se líp propojí, těsto přitom zůstane křehké a křupavé.





Mřížkový koláč s marmeládou


Na těsto potřebuju 340 g hladké mouky, 150 g trochu povoleného másla, 30 g moučkového cukru, 2 vejce, špetku soli.


Ze všech surovin rychle umíchám tuhé těsto a důkladně ho prohnětu, aby bylo zcela hladké. Moc se s tím nemažu. Vím, že jsou různé speciální a zaručené postupy, aby bylo těsto co nejkřehčí. Moje potíž je, že peču obvykle později večer nebo brzy ráno a jsem při tom v polospánku. Takže to beru hopem a taky to jde :) Pokud někdo chce chystat těsto "jak se má", nechť googluje dál :)

Těsto zabalím do potravinové fólie a nechám alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici. Poté těsto rozdělím na třetiny. Ze dvou třetin vyválím plát asi 3 - 4 milimetry silný tak, aby tvar kopíroval formu. Těsto vtlačím do formy, přečnívající okraje odříznu a navrch nanesu vrstvu zavařeniny. Nešetřím, aby to bylo dobré :) Zbylé těsto vyválím na stejnou sílu a rádýlkem vytvořím proužky na mřížku. Peču v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut.







 







Mřížkové koláče se dají plnit vším možným - tvarohovým nebo pudinkovým krémem, makovou nebo ořechovou nádivkou, čerstvým i mraženým ovocem, marmeládami... prostě co má kdo rád a co je zrovna doma. Jsou rychlé a krásné.

Já bych si strašně ráda časem pořídila navíc ještě menší kulaté formy na tartaletky. S těmi snídaňové koláčové tvoření nabývá úplně nových rozměrů. Formy se dají použít na malé mřížkové nebo jakékoli jiné koláčky, pro každého jeden vlastní. A nebo samozřejmě klasické tartaletky plněné milionem krémů, zdobené čerstvým ovocem... No, už abych měla tu velkou kuchyň :)

1 komentář:

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.